Close

Kepupusan BlackBerry – Ditamatkan pengeluaran bermula Ogos 2020

BlackBerry adalah satu jenama yang tidak asing lagi dalam arena telefon pintar. Pernah menjadi satu fenomena suatu ketika dahulu dan digilai oleh kebanyakan pengguna secara global. Namun BlackBerry akhirnya akur dengan teknologi yang semakin pantas dan terdapat jenama lain yang semakin mendapat tempat dikalangan pengguna, lebih-lebih lagi iPhone yang menjadi revolusi baharu telefon pintar masa awal ia diperkenalkan.

Kemudiannya BlackBerry diambil alih oleh TCL Communication pada Disember 2016 dengan hak untuk mencipta telefon pintar dan menjualnya dibawah jenama BlackBerry yang telah mengeluarkan beberapa model termasuk KEYone, Motion, KEY2 dan pelbagai lagi.

Kini BlacBerry menerusi Twitter rasmi mereka telah mengumumkan bahawa TCL tidak lagi menggunakan jenama BlackBerry untuk mencipta dan menjual telefon pintar dibawah jenama Blackberry bermula 31 Ogos tahun ini.

Ini juga mungkin adalah pengakhiran buat jenama telefon pintar BlackBerry yang dahulunya digemari oleh kebanyakan pengguna, kini hanya tinggal sejarah sahaja.

ARTIKEL BERKAITAN