Close

YouTube Music kini hadir dengan fungsi baharu “Samples”

Jika YouTube ada Short, YouTube Music pula ada Samples. Fungsi baharu yang diperkenalkan ini, secara asasnya adalah sama tetapi, memfokuskan kepada muzik
Samples akan memaparkan dan menyarankan lagu menerusi video pendek dengan durasi 30 saat dalam format video secara menegak. Kesemua lagu yang disarankan adalah mengikut kepada lagu yang pernah distrim oleh pengguna sebelum ini.
Cara untuk mengakses fungsi ini amat mudah, pengguna hanya perlu menatal untuk melihat lagu yang disarankan oleh Samples. Sekiranya, pengguna berminat dengan lagu yang disarankan, ia boleh distrim secara terus atau menonton video tersebut. Selain itu, ia juga boleh disimpan dalam senarai main, digunakan pada Shorts dan berkongsi dengan pengguna lain.
Menurut YouTube, fungsi ini adalah salah satu cara baharu untuk membawakan muzik kepada pengguna atau komuniti dalam masa yang masa, memberikan pengalaman penggunaan yang lebih baik. Fungsi ini telahpun dilepaskan secara berperingkat untuk semua pengguna YouTube Music.

ARTIKEL BERKAITAN