Close

China mendakwa ‘tentera Amerika Syarikat’ membawa virus COVID-19 ke Wuhan

Jurucakap Kementerian Luar Negeri China pada khamis lalu mendakwa bahawa mungkin tentera Amerika Syarikat yang telah membawa virus koronavirus COVID-19 ke Wuhan, China sehingga ia menular.

Kerajaan China telah mendapat pelbagai dakwaan dari AS yang menuduh negara itu lambat bertindak terhadap virus yang membawa maut itu yang bermula dari bandar Wuhan pada penghujung tahun lalu.

Dalam satu kenyataan pihak Kementerian Luar Negeri China, Zhao Lijian telah menegaskan beberapa persoaalan kepada AS tentang laporan yang tidak telus terhadap wabak COVID-19.

2/2 CDC was caught on the spot. When did patient zero begin in US? How many people are infected? What are the names of the hospitals? It might be US army who brought the epidemic to Wuhan. Be transparent! Make public your data! US owe us an explanation! pic.twitter.com/vYNZRFPWo3

— Lijian Zhao 赵立坚 (@zlj517) March 12, 2020

“Mana pesakit pertama yang mula dijangkiti di AS? Berapa ramai orang yang dijangkiti? Apakah nama-nama hospital? Mungkin tentera AS yang membawa virus tersebut ke Wuhan.

“Mohon telus! Pastikan data anda diumumkan!

“AS, kamu berhutang penjelasan kepada kami!”

Walaubagaimanpun, tiada sebarang bukti yang mendakwa tentera AS membawa virus itu ke Wuhan, China setakat ini. Malah, jurucakap China yang lain  juga turut menyifatkan ‘AS tidak bermoral dan tidak bertanggungjawab’ kerana menyalahkan China yang lambat bertindak.

(Sumber 1, 2)

ARTIKEL BERKAITAN