Close

Apple tangguh pembangunan cip Bluetooth dan WiFi buatan sendiri


Sebelum ini, terdapat laporan mengatakan yang Apple akan mula menggantikan cip Bluetooh dan WiFi dari Broadcomm dengan cip buatan sendiri untuk mengurangkan kebergantungan kepada pengeluar lain.

(1/2)
Apple has halted developing its own Wi-Fi chips; Broadcom is the biggest winner of the iPhone 15’s upgrade to Wi-Fi 6E and the leading beneficiary of the Wi-Fi industry-standard upgrade to Wi-Fi 6E/7 with higher ASP.https://t.co/XEZ0bVV8A8

— 郭明錤 (Ming-Chi Kuo) (@mingchikuo) January 26, 2023


Terkini, menurut pakar tiris Ming-Chi Kuo. Apple dikatakan telah menangguhkan pembangunan untuk menghasilkan cip Bluetooth dan WiFi buatan sendiri.
Penangguhan tersebut dibuat untuk memberi fokus kepada pembangunan cip 3nm berikutan prosesnya yang lebih rumit. Selain itu, ia juga sebagai satu persediaan awal untuk pengeluaran besar-besaran cip tersebut bermula pada tahun ini.
Selain akan menghasilkan cip Bluetooh dan WiFi sendiri. Apple juga dikatakan sedang membangunkan cip yang menggabungkan fungsi modem selular, WiFi dan Bluetooth menjadi satu komponen. Dengan penangguhan ini, kita mungkin akan melihat teknologi tersebut akan digunakan seawal tahun 2027.

ARTIKEL BERKAITAN