Close

Semua ciri baru pada macOS Sonoma yang perlu anda tahu

Selain mengumumkan iOS 17, iPadOS 17 dan watchOS 10 di acara WWDC 2023. Apple turut mengumumkan sistem operasi baharu untuk komputer mereka iaitu macOS Sonoma. Melaluinya ia hadir dengan sejumlah fungsi baharu dan penambahbaikan antara muka yang lebih interaktif.

Screen saver dan widget

macOS Sonoma kini sedia untuk menawarkan fungsi baharu iaitu screen saver dan widget. Yang mana, kedua-dua ciri ini dilihat telah memberi nafas baharu dan menjadikan macOS lebih menarik.

Untuk screen saver, ia akan memaparkan video tempat-tempat menarik di seluruh dunia secara gerak perlahan sebelum pengguna log masuk ke dalam komputer.

Secara asasnya fungsi widget pada macOS Sonoma adalah sama seperti widget pada iOS, yang mana ia memudahkan pengguna untuk mengakses aplikasi dengan lebih mudah dan pantas. Pengguna juga boleh menambah widget pada desktop. Menariknya mengenai fungsi widget ini ialah ia akan tranparents ketika ia tidak digunakan.

Video conferencing

Apple turut membawakan keupayaan yang lebih baik untuk video conferencing yang akan menjadikan panggilan video dan persembahan maya lebih menarik dan mudah. Keupayaan baharu ini membolehkan anda diletakkan di bahagian hadapan atau di tengah ketika melakukan persembahan maya.

Selain itu, terdapat juga perkongsian skrin baharu yang memudahkan perkongsian maklumat dan kamera reaksi yang boleh digunakan untuk memberi reaksi semasa persembahan maya.

Privasi dan profil pada pelayar web

Apple sememangnya mementingkan privasi, berikutan dari itu pelayar web Apple iaitu safari kini menyokong keupayaan privasi yang lebih baik dengan menyertakan penyemakan imbas peribadi yang lebih banyak untuk perlindungan terhadap penjejakan dan kunci web apabila tidak menggunakan servis tersebut.

Terdapat juga sokongan profil yang membolehkan pengguna menetap profil berbeza dan safari kini berfungsi seperti aplikasi biasa pada macOS yang membolehkan ia diletakkan pada bahagian dok.

Game Mode

Apple kini sedia untuk menawarkan pengalaman bermain permainan yang lebih baik melalui fungsi Game Mode. Fungsi ini akan diaktfikan secara automatik, apabila diaktifkan prestasi CPU dan GPU akan di optimasikan dan untuk permainan video.

Selain itu, semua aksesori tanpa wayar yang digunakan akan menjadi lebih responsif dan tiada lengah masa.

Senarai model menyokong macOS Sonoma

Pada ketika ini, macOS Sonoma telahpun tersedia dalam versi Beta tertutup untuk pembangun, versi stabil dijangka akan ditawarkan kepada pengguna dalam beberapa bulan akan datang.


Antara model yang akan menyokong kemas kini macOS Sonoma adalah :

  • iMac Pro 2017
  • MacBook Pro 2018
  • Mac mini 2018
  • MacBook Air 2018
  • Mac Pro 2019
  • iMac 2019
  • Mac Studio 2022
  • Semua Mac terbaru

ARTIKEL BERKAITAN