Close

Telegram perkenalkan fungsi “Stories” – Terhad kepada pengguna premium sahaja


Telegram kini sedia untuk membawakan fungsi baharu iaitu Telegram Stories untuk pengguna mereka, dalam usaha untuk memberikan pengalaman penggunaan yang lebih baik. Yang mana,fungsi ini adalah mirip seperti fungsi yang ditawarkan oleh WhatsApp dan Instagram.

Dari segi kedudukan, Telegram Stories diletakkan di bahagian atas aplikasi, menggunakan rekaan bulat dan ianya boleh dibesarkan atau dikecilkan oleh pengguna. 

Fungsi Stories ini boleh turut hadir dengan keupayaan privasi seperti boleh menetapkan pengguna yang boleh melihat Stories dan boleh menyembunyikan Stories yang dikongsi oleh kenalan.

Seperti fungsi Stories lain, Telegram Stories ini turut membolehkan pengguna menambah caption, pautan, dan menambah rakan pada Stories. Pengguna juga boleh merakam Stories dalam bentuk foto dan video yang turut menyokong rakaman dwi-kamera. 


Selain itu, pengguna juga boleh menetapkan jangka masa Stories dari 6 Jam, 12 Jam dan 24 Jam. Walaubagaimanapun, fungsi ini hanya tersedia untuk pengguna Telegram Premium, pengguna biasa hanya boleh melihat stories sahaja.


Telegram Premium turut ditawarkan untuk pengguna di Malaysia dengan harga langganan RM22.90 sebulan. Melaluinya, ia hadir dengan beberapa ciri tambahan yang berbeza dengan versi percuma.

ARTIKEL BERKAITAN