Close

Android 14 kini tersedia untuk pengguna Google Pixel

Seiring dengan pelancaran siri Pixel 8, Google turut melepaskan sistem operasi baharu iaitu Android 14. Menjanjikan sejumlah peningkatan yang lebih baik berbanding Android 13.

Android 14 membawakan sejumlah peningkatan dari segi prestasi, privasi, keselamatan dan juga kemampuan penyesuaian antaramuka yang lebih menarik. Selain itu, ia turut menawarkan pengalaman penggunaan sistem operasi yang lebih efisien dan lancar.

Terdapat juga peningkatan pada penjejakan kesihatan melalui aplikasi Health Connect yang tersedia secara terbina. Membolehkan pengguna memantau tahap kesihatan melaluinya. Pengguna juga kini boleh menyemak dan mengawal perkongsian data melalui halaman khas.

Fungsi lain yang turut dibawakan pada Android 14 adalah seperti Flash Notifcation yang akan menyalakan flash LED apabila menerima notifikasi, tema monokrom, peranti boleh dijadikan sebagai webcam dan menyokong Ultra HDR 10-bit untuk gambar.

Buat masa ini, Android 14 hanya tersedia untuk pengguna Pixel 4a 5G dan ke atas. Untuk pengeluar lain seperti OnePlus, Nothing, OPPO, realme, Sharp, Sony, Vivo, Xiaomi dan Samsung ia dijangka akan tersedia bermula penhujung tahun ini.

(Sumber)

ARTIKEL BERKAITAN