Close

Google Pixel 8 merupakan peranti pertama menyokong kemas kini sehingga 7 tahun

Google Pixel 8 dan Pixel 8 Pro kini adalah peranti Android pertama yang menyokong kemas kini sehingga 7 tahun yang merangkumi kemas kini Android, keselamatan dan Features Drop.

Ia sekaligus menjadi Pixel 8 menjadi peranti paling panjang mendapat kemas kini iaitu sehingga tahun 2030. Bermaksud, siri Pixel akan mendapat kemas kini sehingga Android 21. Sebelum ini, Google hanya memberikan kemas kini sehingga 3 tahun untuk Android dan 5 tahun untuk keselamatan.


Sebagai perbandingan, kemas kini paling panjang yang pernah ditawarkan oleh Apple adalah sehingga 6 tahun melalui model iPhone 6s. Manakala, kemas kini yang paling panjang untuk Android yang ditawarkan adalah 4 tahun Android dan 5 tahun keselamatan melalui Samsung dan Xiaomi.

Dengan kemas kini yang lebih panjang, peranti dari Google dilihat akan menjadi pilihan bagi pengguna yang mementingkan kepada kemas kini dan juga keselamatan. Google Pixel 8 ditawarkan pada harga bermula sekitar $699 (RM3306) dan Pixel 8 Pro pula ditawarkan pada harga bermula sekitara $999 (RM4726).

ARTIKEL BERKAITAN