Close

Ulasan Samsung Galaxy S24 Ultra – Lebih premium dan lebih pintar

Model paling premium Samsung iaitu Galaxy S24 Ultra telahpun diperkenalkan untuk pasaran tempatan. Tampil dengan pelbagai peningkatan dan paling menarik semestinya adalah Galaxy AI.

Selain itu, Galaxy S24 Ultra turut membawakan pelbagai lagi teknologi dan fungsi baru yang seiring dengan perkembangan teknologi.

Rekaan

Tidak dinafikan yang rekaan Galaxy S24 Ultra sama seperti model sebelumnya. Namun, terdapat beberapa perubahan yang dibawakan oleh Samsung untuk menjadikan rekaan pada Galaxy S24 Ultra lebih baik dari Galaxy S23 Ultra.

Perubahan paling ketara pada Galaxy S24 Ultra adalah ia kini menggunakan binaan dari Titanium. Binaan ini bukan saja memberikan rasa premium tetapi turut menawarkan ketahanan yang lebih baik dan sedikit lebih ringan berbanding Galaxy S23 Ultra.

Di samping itu, rekaan berkotak dengan sisi jenis rata juga boleh dikatakan sebagai resepi terbaik dalam memberikan keselesaan yang lebih baik. Selain itu, kemasan panel belakang jenis kesat turut menjadi nilai tambah untuk menjadikan peranti ini lebih selesa bila dipegang dan tiada kesan cap jari.

Tidak dinafikan yang rekaan Galaxy S24 Ultra tidak berapa menonjol seperti peranti andalan lain. Namun, bagi kami, rekaan ini mempunyai aura yang tersendiri.

Skrin

Galaxy S24 Ultra hadir dengan skrin Dynamic AMOLED 2X bersaiz 6.8-inci dengan resolusi QHD+. Turut menyokong paparan 120Hz, vision booster dan kecerahan puncak 2600 nits. Dengan kecerahan puncak yang tinggi ia memberikan penggunaan yang lebih baik di bawah matahari dengan setiap kandungan dapat dilihat dengan terang dan jelas.

Samsung akhirnya menggunakan skrin jenis rata pada Galaxy S24 Ultra. Bagi kami, skrin jenis melengkung sememangnya tampak lebih premium namun ia tidak begitu ergonomik seperti mana skrin jenis rata. Selain itu, skrin jenis rata lebih memudah untuk digunakan berbanding skrin jenis melengkung.

Selain itu, skrin peranti ini turut dilindungi dengan Gorilla Glass Armor. Perlindungan ini tidak hanya menawarkan ketahanan yang lebih lasak tetapi ia turut menawarkan kandungan visual yang lebih terang dan jelas serta mengurangkan kesan silau sehingga 75%.

Secara keseluruhan, skrin yang ditawarkan oleh Samsung pada Galaxy S24 Ultra ini sememangnya sangat baik. Mungkin boleh dikatakan yang skrin peranti ini antara yang terbaik di pasaran ketika ini.

Prestasi

Dikuasakan dengan cip Snapdragon 8 Gen 3 For Galaxy yang dipadankan dengan RAM sehingga 12GB LPDDR5X dan storan dalaman sehingga 1TB UFS 4.0. Cip ini menawarkan peningkatan 30% lebih pantas dan 20% lebih cekap kuasa berbanding Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy. Manakala untuk prestasi grafik, ia menjanjikan peningkatan sehingga 25% dengan kecekapan kuasa sebanyak 25%.

Sepanjang percubaan kami, peranti ini berjaya menjalankan tugasnya dengan sangat baik dan lancar. Tiada sebarang masalah dihadapi dan kebanyakkan permainan boleh dimainkan pada tetapan yang tinggi.

Masalah utama kebanyakkan peranti adalah mudah panas biarpun bermain pada waktu yang singkat. Namun, pada Galaxy S24 Ultra perkara tersebut berjaya diselesaikan dengan menggunakan vapor chamber yang lebih besar.

Sistem operasi

Galaxy S24 Ultra menjalankan sistem operasi One UI 6.1 yang berasaskan Android 14. Masih lagi mengekalkan antaramuka yang minimalis dan juga mudah untuk difahami.

Tidak hanya menawarkan sistem operasi yang lebih baik, Galaxy S24 Ultra turut dimuatkan dengan kecerdasan buatan melalui Galaxy AI. Yang mana, ia menawarkan pelbagai fungsi menarik yang membantu meningkatkan tahap kreativiti dan produktiviti dalam kehidupan seharian.

Antara fungsi menarik yang ditawarkan oleh Galaxy AI adalah seperti Call, Note assist, Chat assist, Circle to Search, live translate, AI Photo editing dan lain-lain lagi. Apa yang kami boleh katakan, Galaxy AI sememangnya sangat membantu dalam pelbagai perkara. Fungsi yang kerap kami gunakan adalah seperti Circle to Search, Note assist dan AI Photo editing.

Samsung turut menjanjikan kemas kini yang lebih panjang iaitu sehingga 7 tahun yang merangkumi kemas kini Android dan juga keselamatan.

Kamera

Dari segi fotografi, Galaxy S24 Ultra hadir dengan tetapan kuad-kamera belakang dengan sensor utama sebesar 200MP OIS + 50MP telefoto OIS + 10MP telefoto OIS + 12MP ultra lebar. Terdapat perubahan kamera berbanding model sebelumnya yang menggunakan sensor 50MP telefoto menggantikan sensor 10MP telefoto. Untuk swafoto ia hadir dengan sensor sebesar 12MP.

Perubahan kecil yang dibawakan oleh Samsung ternyata berbaloi dengan imej yang dihasilkan sangat baik dalam pelbagai keadaan. Selain itu, kami dapat rasakan yang shutter kamera kini lebih pantas dan lebih cepat untuk mengesan subjek atau objek.

Keupayaan kamera telefoto juga semakin baik dengan imej yang dihasilkan nampak lebih tajam dan perincian dapat dikekalkan dengan baik. Selain itu, terdapat pelbagai mod kamera yang turut tesedia seperti Expert RAW, Single Take, Nightography, Pro video dan lain-lain.

Kesimpulan

Apa yang boleh disimpulkan, Samsung berjaya membawakan sesuatu yang berbeza pada Galaxy S24 Ultra. Dari sudut rekaan mungkin tidak tetapi dari sudut lain Samsung dilihat berjaya menjadikan peranti lebih versatile dan lengkap.

Mungkin terlalu awal untuk mengatakan yang peranti ini bakal jadi menjadi peranti terbaik untuk tahun 2024. Namun, dari apa yang dilakukan oleh Samsung mengambarkan perkara tersebut.

ARTIKEL BERKAITAN