Close

vivo Y100 5G – Lebih mewah, lebih lasak dan lebih pantas

Tidak dinafikan, vivo sering menawarkan peranti yang mempunyai prestasi yang baik dan keupayaan yang menarik pada harga mesra poket. Jadi, tidak hairanlah sekiranya vivo menjadi pilihan utama bagi generasi masa kini.

Berikutan itu, vivo tampil dengan model baru iaitu Y100 5G. Tampil dengan spesifikasi yang lebih baik dan rekaan yang lebih segar. Tidak ketinggalan, ia turut dimuatkan dengan pelbagai perkara menarik dan kemampuan kamera yang lebih baik seiring dengan perkembangan teknologi masa kini. 

Rekaan yang trendy

Rekaan adalah perkara utama yang akan dilihat ketika membeli peranti. Berikutan itu, vivo melalui Y100 5G tampil dengan rekaan yang menarik dan sesuai dengan trend terkini. Ringan dan premium mungkin perkataan yang sesuai untuk mengambarkan peranti ini.

Untuk rekaan, terdapat beberapa elemen yang diketengahkan oleh vivo untuk menjadikan Y100 5G unik dan berbeza dari kebanyakkan peranti di pasaran. Peranti tampil dengan rekaan yang nipis iaitu hanya 7.79 mm dan ringan hanya 185.5 gram sahaja. Sekaligus, menjadikan peranti ini terasa lebih selesa ketika menggunakan peranti ini. Selain itu, ia menggunakan bingkai dari Metallic High-Gloss Frame dengan rekaan sisi jenis rata. Binaan ini menjadikan peranti ini lebih ringan dan lebih nipis disamping memberikan rasa mewah apabila dipegang.

Untuk menjadikan peranti ini nampak premium, vivo menggunakan dua jenis kemasan pada panel belakang iaitu leather dan juga glossy. Secara peribadi, kemasan leather lebih cantik dan menonjol berbanding kemasan glossy. Selain itu, kemasan leather juga tidak meninggalkan kesan cap jari berbanding glossy. Namun begitu, pilihan warna dan kemasan adalah subjektif bergantung kepada pengguna. Panel belakang ini menggunakan teknologi khas yang dipanggil sebagai one-piece 3D flat design.

Untuk menjadikan Y100 5G menarik, ia menggunakan rekaan kamera yang dipanggil sebagai camera ring, rekaan kamera ini tampil dengan elemen yang unik dan berbeza dari kebanyakkan peranti di pasaran. Tidak ketinggalan, peranti ini juga menyokong penarafan IP54 menjadikan peranti lebih versatile.

Peranti ini ditawarkan dalam dua pilihan warna yang menarik iaitu Purple leather dan Crystal black. Kedua-dua warna ini tampil dengan elemen dan identiti yang berbeza.

Prestasi yang baik

Selain hadir dengan rekaan yang premium, Y100 5G ini turut dilengkapi dengan spesifikasi yang menarik dan berkuasa. Dikuasakan dengan cip Snapdragon 4 Gen 2 yang dibina dengan teknologi binaan 4nm dan menyokong rangkaian 5G. Dipadankan dengan RAM sehingga 16GB melalui Extended RAM dan storan dalaman sehingga 256GB yang boleh menyimpan lebih banyak data seperti imej, video dan sebagainya.

Untuk menjanjikan prestasi yang optimum, vivo hadir dengan beberapa fungsi yang membantu meningkatkan prestasi seperti App Retainer, RAM saver dan juga RAM Extender. Selain itu, ia turut dimuatkan dengan pelbagai mod permainan seperti Game voice changer, Super touch control dan Faster touch response yang memberikan pengalaman permainan yang lebih baik Jadi, prestasi bukan masalah utama pada peranti ini.

Y100 5G dilengkapi dengan skrin AMOLED yang bersaiz 6.67–inci dengan resolusi FHD+. Turut menyokong paparan 120Hz dan kecerahan puncak 1800 nits. Dengan kecerahann puncak yang tinggi ia memberikan pengalaman skrin yang lebih baik di bawah terik matahari. Secara keseluruhan, keupayaan skrin peranti ini sememangnya cemerlang.

Peranti ini turut menawarkan ketahanan bateri yang mengagumkan. Dimuatkan dengan bateri sebesar 5000mAh yang menyokong pengecasan pantas FlashCharge 80W. Pengecasan ini mampu mengecas 0% ke 80% hanya dalam 30 minit sahaja. Dari segi keselamatan, pengecas ini menyokong Smart Charging Engine 2.0 yang memastikan pengecasan berada pada paras optimum dan menjanjikan jangka hayat bateri lebih panjang.

Selain itu, Y100 5G ini turut hadir dengan fungsi menarik seperti Audio booster yang memberikan pengalaman audio yang lebih baik dan menyokong pengimbas cap jari bawah skrin.

Kamera yang pratikal

Dari segi fotografi, peranti ini hadir dengan tetapan kamera yang agak menarik. Menggunakan tetapan tri-kamera belakang dengan sensor utama 50MP f/1.8 + 8MP f/2.3 ultra lebar + Flicker sensor. Manakala untuk swafoto, ia hadir dengan sensor 8MP f/2.0 potret. Tetapan kamera peranti ini boleh dikatakan sebagai lengkap untuk segmennya.

Secara keseluruhan, keupayaan kamera Y100 5G ini boleh dikatakan agak baik dan pratikal. Untuk pelbagai keadaan ia mampu memberikan hasil imej yang jelas dan terperinci. Kemampuan kamera potret peranti ini agak baik dengan potongan bokeh yang kemas.

Selain itu, vivo turut membawakan pelbagai fungsi kamera menarik yang membantu memberikan hasil imej dan video lebih cantik. Antara fungsi menarik adalah seperti Mutl-style potrait, Bokeh flare potrait, Potrait ligh effect, Night mode, Stylish night filter dan Dual-view video. Apa yang boleh dikatakan, kemampuan kamera peranti ini sememangnya baik dan sesuai dengan segmennya.

Kesimpulan

Secara keseluruhan, Y100 5G boleh dikatakan sebagai peranti yang lengkap dan sesuai untuk kegunaan yang pelbagai. Penawaran yang dibawakan oleh vivo pada peranti ini cukup baik dengan rekaan yang menarik, prestasi yang berkuasa, bateri yang tahan dan kemampuan kamera yang pratikal. Sekiranya anda mencari sebuah peranti yang versatile dengan harga mampu milik, Y100 5G wajib ada dalam senarai.

Jika anda berminat, Y100 5G ditawarkan pada harga RM1199 untuk 8GB + 256GB. Peranti ini boleh dibeli melalui laman web rasmi vivo atau secara atas talian Shopee atau Lazada vivo Malaysia. Dapatkan Y100 5G anda sekarang!

ARTIKEL BERKAITAN