Close

Samsung Galaxy Watch FE diperkenalkan – Guna cip Exynos W920 dan Wear OS

Samsung secara rasmi memperkenalkan jam tangan pintar baru di bawah siri FE iaitu Galaxy Watch FE. Seperti yang kita tahu, peranti di bawah siri Galaxy FE sering ditawarkan pada harga yang lebih mampu milik.

Untuk spesifikasi, Galaxy Watch FE hadir dengan satu pilihan saiz sahaja iaitu 40mm dan menggunakan binaan aluminium. Dilengkapi dengan skrin AMOLED bersaiz 1.2-inci dengan resolusi 396 x 396. Dikuasakan dengan cip Exynos W920 yang dipadankan dengan RAM 1.5GB dan storan dalaman 16GB.

Dimuatkan dengan bateri 247mAh dan menjalankan sistem operasi One UI 5 Watch yang berasaskan Wear OS. Spesifikasi lain yang turut dibawakan adalah seperti NFC, WiFi, Bluetooh 5.3, penarafan IP68 dan ketahanan kalis air 5ATM.

Seperti jam tangan pintar lain, Galaxy Watch FE turut menyokong pelbagai fungsi kesihatan dan kecergasan antaranya menyokong lebih dari 100 jenis senaman, pemantauan pola tidur, analisis komposisi badan, penjejakan tidur, pemantauan tekanan darah dan ECG.

Selain itu, terdapat juga fungsi Personalized Heart Rate Zone yang boleh disuaikan mengikut keupayaan fizikal pengguna. Peranti ini turut boleh mengawal kamera peranti melalui Camera Controller dan membuat pembayaran melalui Samsung Wallet.

Galaxy Watch FE ditawarkan dalam 2 pillihan varian iaitu Blueooth dengan harga sekitar $199 (RM938) manakala untuk LTE $250 (RM1178). Buat masa ini, tiada sebarang maklumat mengenai ketibaan peranti ke pasaran Malaysia.

ARTIKEL BERKAITAN