Close

FBI beri amaran untuk tidak menggunakan port pengecasan USB di tempat awam

Pihak FBI melalui Twtiter rasmi mereka telah mengeluarkan amaran kepada pengguna untuk tidak menggunakan stesen pengecasan telefon di tempat awam seperti di lapangan terbang, hotel atau pusat membeli-belah.

Avoid using free charging stations in airports, hotels or shopping centers. Bad actors have figured out ways to use public USB ports to introduce malware and monitoring software onto devices. Carry your own charger and USB cord and use an electrical outlet instead. pic.twitter.com/9T62SYen9T

— FBI Denver (@FBIDenver) April 6, 2023

 

Amaran tersebut dikeluarkan berikutan terdapat pihak yang tidak bertanggungjawab menggunakan stesen pengecasan tersebut untuk menyertakan perisian hasad ke dalam peranti pintar pengguna.


Sekiranya perisian hasad berjaya dimasukkan ke dalam peranti pengguna, ia membolehkan penggodam memantau dan mendapatkan akses kepada data privasi pengguna sekaligus mendedahkan pengguna kepada masalah kebocoran data.

Dalam masa yang sama, FBI turut memberi peringatan kepada pengguna untuk menggunakan kabel dan juga pengecas sendiri, serta menggunakan soket elektrik untuk mengecas peranti.

(Sumber)

ARTIKEL BERKAITAN