Close

Apple MacBook Air dengan cip M3 kini rasmi di Malaysia dengan harga bermula RM5199

Apple secara rasmi memperkenalkan generasi baru MacBook Air yang dikuasakan dengan cip pemprosesan yang lebih berkuasa iaitu Apple M3. MacBook Air 2024 ini tampil dalam dua pilihan saiz skrin iaitu 13-inci dan 15-inci.

MacBook Air 2024 menggunakan skrin Liquid Retina dengan kecerahan puncak 500 nits. Turut menyokong 1 billion warna dan dua paparan tambahan (external display) sekiranya digunakan dengan skrin tertutup, fungsi ini dipanggil mod clamshell.

Dari segi prestasi, cip Apple M3 menawarkan peningkatan prestasi sehingga 60% lebih pantas dari cip M1 dan 13 kali lebih laju dari MacBook Air yang dikuasakan dengan cip Intel. Turut menyokong RAM sehingga 24GB dan storan sehingga 2TB. Cip ini turut hadir dengan 16 teras Neural Engine yang sesuai untuk menjalankan tugasan yang berkaitan dengan kecerdasan buatan (AI).

MacBook Air 2024 mempunyai ketahanan bateri yang lebih baik iaitu sehingga 18 Jam. Selain itu, ia turut dimuatkan dengan pelbagai spesifikasi lain seperti sokongan WiFi 6E, pengecasan MagSafe, bicu audio 3.5mm, 2x sambungan Thunderbolt, kamera web 1080p dan pembesar suara Dolby Atmos.

Di Malaysia, MacBook Air 13-ini dijual pada harga bermula RM5199 manakala untuk MacBook Air 15-inci ia dijual pada harga RM6199. Namun begitu, tarikh penjualan untuk pasaran tempatan belum lagi diumumkan, dijangka akan diumumkan dalam masa terdekat.

ARTIKEL BERKAITAN