Close

#RIPTwitter – Pengguna Twitter naik berang kerana mahukan fungsi ‘Edit’, bukan ‘Fleets’

Hashtag #RIPTwitter menjadi trending sekarang kerana ketidakpuashatian pengguna Twitter terhadap fungsi baharu yang diperkenalkan iaitu Fleets yang seakan fungsi Stories di Instagram dan Facebook.

Fleets membolehkan anda muat naik rakaman video, tulisan dan gambar yang akan dipaparkan di bahagian atas sekali dan akan dipadam secara automatik selepas 24 jam. Fleets juga masih dalam tempoh ujian dan hanya tersedia di negara Brazil sahaja.


We asked for edit button…
We asked for a better way to arrange our bookmark.
We asked to stop nonsense Auto refresh of our timelines. @Twitter decided to give us stories. Stories like Facebook and Instagram where you can watch full movies. #RIPTwitter pic.twitter.com/tbzTPWQLAT

— Youngichu™❁ (@youngichu) March 5, 2020
Ramai pengguna naik berang kerana mengharapkan fungsi sunting (edit) perkataan diperkenalkan. Kerana jika anda mencipta Tweet, ia tidak boleh disunting sama sekali. Hanya boleh padam dan buat Tweet baru.

Twitter Users: Can we please get a edit button..
Twitter: We’re proud to announce story features! #RIPTwitter pic.twitter.com/KdOwtCwaYA

— Matt Ayd (@MattAyd) March 5, 2020

Sebaliknya, Twitter perkenalkan fungsi Fleets yang dianggap meniru Snapchat, Instagram dan Facebook. Ada juga yang memerli bahawa Twitter daripada Facebook. Menjadikan Twitter tidak begitu ekslusif.

ARTIKEL BERKAITAN