Close

Ramai mengecam tindakan Netflix menggunakan kanak-kanak berusia 11 tahun untuk filem berstatus 18+

 

Jika anda lihat di Twitter sekarang, #CancelNetflix sedang trending no.1 kerana diciap oleh lebih 411,000 pengguna Twitter sebagai protes terhadap tindakan Netflix yang menggunakan kanak-kanak berusia 11 tahun dalam filem Cuties yang baru sahaja ditayangkan 9 September lalu.

Ini kerana, status filem tersebut telah dikategorikan sebagai 18+ dan rata-rata pelanggan Netflix tidak bersetuju dengan mempergunakan kanak-kanak bawah umur untuk filem dalam kategori atas 18 tahun.

Difahamkan, filem tersebut membawakan sekumpulan kanak-kanak berusia 11 tahun untuk beraksi dalam acara tarian dan apa yang lebih mendukacitakan, terdapat amaran bahawa filem ini berunsurkan adegan kurang senonoh yang dilakonkan oleh kanak-kanak bawah umur.

WTF NETFLIX ?!! sexualising 11 year old and clearly feeding pedophiles and not canceling this yet when facing backlash straight up play clueless idiot and don’t take responsibility #CancelNetflix pic.twitter.com/eGBjhksWwu

— Riyoo (@issacluless) September 11, 2020

Ada yang berpendapat filem ini berpotensi dijadikan bahan pedofil dan ia sememangnya satu kesan yang negatif untuk masyarakat, lebih-lebih lagi kanak-kanak perempuan bawah umur.

ARTIKEL BERKAITAN