Close

3 perkara menarik dan 3 kurang menarik pada Samsung Galaxy Z Fold5Samsung Galaxy Z Fold5 sememangnya antara telefon lipat yang popular di Malaysia. Tampil dengan pelbagai fungsi menarik dan spesifikasi yang terbaik di dalam kelasnya.


Namun, terdapat perkara yang perlu dinilai sekiranya anda merancang untuk membeli Galaxy Z Fold5. Berikutan dari itu, kami ingin berkongsi 3 perkara menarik dan 3 kurang menarik pada Galaxy Z Fold5.


3 perkara menarik


PrestasiPrestasi adalah perkara yang tidak perlu dirisaukan pada Galaxy Z Fold5. Dikuasakan dengan cip Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy yang dipadankan dengan 12GB RAM dan storan dalaman sehingga 1TB.


Cip Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy merupakan cip khas dari Qualcomm yang lebih berkuasa berbanding cip Snapdragon 8 Gen 2 biasa. Selain itu, ia juga hadir dengan peningkatan pada pretasi grafik yang menjanjikan pengalaman penggunan yang lebih baik.

Selain itu, cip khas ini menawarkan peningkatan sebanyak 34% pada CPU dan  41% pada GPU dari model sebelumnya. Kemampuan NPU AI Engine juga meningkat sebanyak 49% untuk pemprosesan imej dan video yang lebih baik.


Sistem OperasiGalaxy Z Fold5 menjalankan sistem operasi terkini iaitu One UI 5.1.1 yang berasaskan Android 13. Masih lagi mengekalkan antaramuka yang minimalis dan juga mudah untuk difahami. Selain itu, ia turut membawakan beberapa penambahbaikan dan juga fungsi baharu yang memanfaatkan kepada keupayaan peranti boleh-lipat. 

Antara fungsi yang kami suka pada Galaxy Z Fold5 adalah bar tugas yang kini mampu memaparkan sehingga 4 aplikasi baharu secara automatik. Fungsi ini membolehkan pengguna beralih atau menukar aplikasi lain dengan lebih mudah dan pantas. Selain itu, fungsi ini juga boleh diubah suai mengikut kepada kesesuaian pengguna.


Terdapat juga fungsi seperti Multi Windows yang membolehkan aplikasi dibuka secara berbilang tingkapSamsung Dex menukar antaramuka menjadi seperti PC, Side Button butang pintas untuk mengakses aplikasi dan banyak lagi.Selain itu, Samsung turut menawarkan kemas kini yang lebih lama berbanding pengeluar lain dengan 4 tahun kemas kini Android dan 5 tahun kemas kini keselamatan.


Boleh dilipat rapat


Perubahan paling ketara pada Galaxy Z Fold5 adalah ia kini boleh dilipat dengan lebih rapat dan lebih kemas. Samsung menggunakan teknologi engsel baharu yang direka bentuk semula yang dikenali sebagai Flex Hinge yang dikatakan lebih kukuh dan lebih baik.


Perkara menarik mengenai Flex Hinge baharu ini ia membolehkan lipatan dibuat dengan lebih senyap dan lebih kemas. Dalam masa yang sama, memberikan rasa yang premium dan lebih firm ketika peranti dilipat. 

Selain itu, Galaxy Z Fold5 adalah 10 gram lebih ringan dan 2.4 mm lebih nipis berbanding Galaxy Z Fold4. Sekaligus menjadikan peranti ini lebih selesa dan mudah untuk dikendali ketika digunakan. Ia juga kini lebih selesa apabila dimasukkan ke dalam poket.


3 perkara kurang menarik


Rekaan


Sekiranya anda mengharapkan perubahan rekaan yang drastik pada Galaxy Z Fold5, ia mungkin sedikit menghampakan. Namun begitu, masih terdapat beberapa perubahan kecil yang dibawakan oleh Samsung.

 

Perubahan yang mungkin dapat dilihat dari model sebelumnya adalah kedudukan lampu flash LED yang diletakkan pada bahagian luar berbanding sebelum ini diletakkan dalam ruang yang sama dengan kamera. Seterusnya, adalah bahagian hinge yang kini lebih rapat dan lebih kemas. 


Selain dari itu ia masih lagi mengekalkan rekaan yang sama seperti Galaxy Z Fold4. Samsung mungkin merancang untuk membawa perubahan rekaan yang lebih ketara pada Galaxy Z Fold6.


PengecasanSeperti juga rekaan yang masih sama, Samsung juga mengekalkan kapasiti bateri dan pengecasan yang yang sama seperti Galaxy Z Fold4. Masih lagi dengan bateri 4400mAh dan pengecasan pantas 25W.  Ketika artikel ini ditulis, telah ada peranti yang menyokong pengecasan pantas sehingga 240W. 


Kami menjangkakan, Samsung mungkin akan menggunakan pengecasan pantas yang lebih pantas pada Galaxy Z Fold5. Namun, perkara tersebut tidak berlaku. Mungkin Samsung mempunyai sebab tersendiri untuk mengekalkan pengecasan pantas 25W. Atau pengecasan lebih pantas hanya akan tersedia pada Galaxy Z Fold6.


Harga


Ini mungkin perkara yang anda akan bersetuju dengan kami. Yang mana, harga jualan untuk Galaxy Z Fold5 adalah agak tinggi. Jika dibandingkan dengan beberapa pengeluar lain yang menawarkan peranti dalam segmen yang sama tapi, dijual dengan harga yang sedikit lebih rendah.


Di Malaysia, harga jualan bagi Galaxy Z Fold5 bermula dari RM6,799 dan mencecah sehingga RM8299. Namun, sekiranya harga bukan penghalang Galaxy Z Fold5 adalah pilihan terbaik yang ada di pasaran ketika ini.

ARTIKEL BERKAITAN