Close

5 perkara yang kami suka mengenai HONOR Magic5 Pro

HONOR Magic5 Pro boleh dikatakan sebagai salah satu telefon pintar yang menarik untuk tahun ini. Hadir dengan sejumlah spesifikasi yang menarik dan kemampuan kamera yang lebih dari model sebelumnya.

Tidak dinafikan, Magic5 Pro mempunyai beberapa kelebihan dari segi keupayaan skrin dan juga kemampuan kamera.

Namun begitu, sekiranya anda bercadang untuk membeli Magic5 Pro, Perkongsian ini mungkin dapat membantu anda untuk membuat keputusan yang lebih baik. Berikutan dari itu, kami ingin berkongsi 5 perkara yang kami suka mengenai Magic5 Pro.

Rekaan

Tidak dinafikan yang rekaan Magic5 Pro sama seperti Magic4 Pro. Namun, terdapat beberapa perubahan yang dibawakan oleh HONOR untuk menjadikan rekaan pada Magic5 Pro lebih baik dari model sebelumnya.


Perubahan yang mungkin anda perasaan adalah pada rekaan kamera belakang. Tampil dengan rekaan yang baharu yang dipanggil sebagai “eye of the muse”. Rekaan ini menjadikan ia lebih menarik dengan susunan kamera yang lebih baik.

Selain rekaan kamera yang diberi nafas baru, rekaan tubuh peranti ini turut hadir dengan rekaan Quad-Curved Floating Screen menjadikan ia lebih selesa apabila dipegang. Rekaan sisi peranti ini menggunakan rekaan jenis rata yang dipadankan dengan kemasan jenis kesat menjadikan peranti sangat selesa bila digunakan. Dari segi ketahanan, peranti ini menyokong penarafan IP68 dan dilindungi dengan Corning Gorilla Glass Victus.

Tidak ketinggalan, HONOR turut menawarkan pilihan warna baharu untuk Magic5 Pro iaitu Coral Purple. Pilihan warna baharu ini menjadikan peranti ini lebih menarik dan lebih unik. Selain itu, ia kini menggunakan kemasan yang lebih premium iaitu vegan leather pada bahagian panel belakang.

Premium dan minamalis mungkin perkataan yang sesuai untuk mengambarkan secara keseluruhan mengenai rekaan Magic5 Pro.


Skrin


Seperti di permulaan, kami menyebut yang Magic5 Pro mempunyai keupayaan skrin yang sangat baik. Peranti ini menggunakan skrin OLED LTPO jenis kuad-lengkung dengan resolusi 2848×1312 yang bersaiz 6.81-inci. Turut menyokong pelbagai fungsi menarik seperti paparan adaptif 1Hz-120Hz, 1.07 billion warna, HDR10+, PWM Dimming pada 2160Hz dan kecerahan puncak 1800 nits.

Berbeza dengan skrin lengkung pada peranti lain, skrin lengkung pada Magic5 Pro adalah jenis simetri iaitu sama pada setiap sisi. Rekaan ini menjadikan ia lebih selesa apabila dipegang dan ketika digunakan. Sudut pandangan skrin juga sangat baik seperti melihat telefon dengan skrin jenis rata apabila memegang peranti ini secara mendatar.

Dengan pelbagai fungsi menarik yang ada pada skrin Magic5 Pro ia memberikan pengalaman menonton yang lebih baik. Selain itu, setiap kandungan yang dipaparkan mempunyai perincian warna yang baik dan juga terang. Terdapat juga fungsi pelindungan mata iaitu circadian-friendly dan Dynamic dimming yang memberikan keselasaan pada mata untuk penggunaan dalam tempoh yang panjang.

Secara keseluruhan, apa yang boleh dikatakan keupaayan skrin pada Magic5 Pro sememangnya cemerlang dengan warna yang dihasilkan sangat baik, sudut pandangan yang jelas dan juga sentuhan yang responsif. Mungkin tidak keterlaluan untuk menyatakan peranti berada di tahap yang berbeza dan berada dalam kelasnya yang tersendiri.

Prestasi

Magic5 Pro dikuasakan dengan cip Snapdragon 8 Gen 2 yang dipadankan dengan RAM 12GB LPDDR5X dan storan dalaman 512GB UFS 4.0. Cip ini menggunakan teknologi binaan 4nm yang menjanjikan peningkatan prestasi sehingga 35%, peningkatan grafik sehingga 25% dan juga kecekapan penggunaan kuasa sehingga 45%.

Dari segi prestasi, mungkin tidak perlu diulas terlalu panjang, cip ini sememangnya sangat berkuasa. Magic5 Pro berjaya menjalankan tugasnya dengan sangat baik. Tiada sebarang masalah yang dihadapi sepanjang penggunaan biarpun menjalankan lebih dari 10 aplikasi di belakang.Kebanyakkan permainan boleh dimainkan dengan tetapan grafik dan resolusi tertinggi tanpa sebarang masalah. Secara keseluruhan, prestasi yang ditawarkan oleh Magic5 Pro sememangnya menakjubkan dan konsisten.

Kamera


Magic5 Pro dilengkapi tetapan tri-kamera belakang dengan rekaan berbentuk bulat. Kamera utama hadir dengan 50MP lebar f/1.6 OIS + 50MP ultra sudut lebar f/2.0 + 50MP telefoto dengan 3.5x zum optik dan 100x zum digital OIS. Untuk swafoto ia tampil dengan sensor 12MP. Keupayaan kamera pada peranti ini ditala dengan Falcon Camera System untuk memberikan hasil imej yang lebih baik.


Sepanjang percubaan kami, secara keseluruhan keupayaan kamera pada Magic5 Pro adalah sangat baik. Untuk gambar dengan cahaya yang cukup, imej yang dihasilkan sangat baik dengan warna yang dihasilkan vibrant dalam masa yang sama masih dapat mengekalkan tahap perincian imej tersebut.


Manakala, untuk keadaan kurang cahaya, Magic5 Pro masih dapat menjalankan tugasnya dengan sangat baik serta berjaya mengekalkan perincian imej dan cenderung untuk memberikan hasil dengan julat warna semula jadi. Untuk keupayaan zum, hasil imej dengan 3.5x zum optik memberikan hasil imej yang baik dan terperinci. Namun, untuk hasil imej dengan 100x zum terdapat penurunan dari segi perincian.Selain itu, Magic5 Pro kini hadir dengan fungsi kamera baharu iaitu Motion Sensing Capture. Fungsi ini membolehkan imej diambil secara automatik apabila mengesan pergerakan. Menarik mengenai fungsi adalah ia dapat memberikan hasil imej yang jelas, terperinci dan juga bebas kabur.


Untuk rakaman, peranti ini menyokong rakaman video pada 4K 30fps untuk kamera hadapan dan 4K 60fps untuk kamera belakang. Selain itu, ia turut menyokong beberapa mod rakama seperti AI Film Tone, HDR 10+ dan juga Magic Take.

Kemas kini


Sekiranya anda seorang yang mementingkan kemas kini yang lebih panjang untuk peranti yang dibeli, Magic5 Pro ada perkara tersebut. Magic5 Pro adalah peranti pertama dari HONOR yang menyokong kemas kini yang lebih panjang berbanding model sebelumnya. HONOR menjanjikan kemas kini Android sehingga 3 tahun dan kemas kini keselamatan selama 5 tahun. Sekaligus, membolehkan Magic5 Pro menerima kemas kini sistem operasi sehingga Android 16. Dengan kemas kini yang lebih panjang ia menjadikan peranti lebih dipercayai dan lebih selamat untuk digunakan.

KesimpulanHONOR telah membawakan pelbagai peningkatan pada Magic5 Pro untuk menjadikan ia lebih baik dari model sebelumnya dan setanding dengan peranti dalam kelas yang sama.

Secara keseluruhan, Magic5 Pro boleh dianggap sebagai peranti yang lengkap dan versatile dengan keupayaan kamera yang sangat baik, prestasi yang mantap dan keupayaan skrin yang baik. 


ARTIKEL BERKAITAN