Close

Kerajaan tambah 5 lagi Lebuhraya yang menyokong pembayaran tol melalui kad debit dan kad kredit


Menteri Kerja Raya, Dato Sri Alexander Nanta Linggi hari ini mengumumkan 5 lagi Lebuhraya yang menyokong sistem pembayaran terbuka. Pengumuman tersebut menjadikan jumlah Lebuhraya yang menyokong sistem pembayaran terbuka adalah 11 secara keseluruhannya.

Sebelum ini, 6 Lebuhraya telah diumumkan menyokong sistem pembayaran terbuka yang melibatkan Lebuhraya Pantai Baru, Lebuhraya Sungai Besi, Lebuhraya Koridor Guthrie, Lebuhraya Bertingkat Ampang – Kuala Lumpur dan Jambatan Pulau Pinang.

Terbaru, 5 lagi Lebuhraya diumumkan menyokong sistem pembayaran terbuka iaitu Lebuhraya Damansara – Puchong (LDP), Skim Penyuaraian Trafik KL Barat (SPRINT), Lebuhraya Shah Alam (Kesas), Terowong SMART, Lebuhraya Kuala Lumpur – Putrajaya (MEX).

Sebyk 5 lagi lebuhraya tlh b’setuju utk menawarkan sistem p’byrn t’buka yg akn dimulakan pd pertghan Sept 2023.

Ini m’jdkan keseluruhan jumlah l/raya yg bakal t’libat kpd 11.

Maklumat penuh sy kongsikan di di FB saya.

Terima kasih & syabas kpd yg terlibat! pic.twitter.com/A0zt1EUtUy

— Alexander Nanta Linggi (@AlexNantaLinggi) March 28, 2023


Melalui Sistem pembayaran terbuka ini, ia membolehkan pengguna untuk menggunakan kad debit atau kad kredit sebagai medium pembayaran tol selain, dari pembayaran melalui kad Touch ‘n Go yang sedang digunakan pada ketika ini.


Pelaksanaan sistem pembayaran terbuka ini juga adalah inisiatif awal untuk peralihan ke arah sistem Multi Lane Fast Flow (MLFF) yang sedang dilakukan secara berperingkat pada ketika ini. Sistem pembayaran terbuka ini dijangka akan dilaksanakan pada September 2023.

(Sumber)

ARTIKEL BERKAITAN